Venkel: lasagne
Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden. Maak 4 venkels schoon, maar bewaar het groen. Snijd de venkel in plakken van 1 centimeter dikte en kook ze in ongeveer 10 min. in weinig water beetgaar.
Smelt 25 gr. boter in een steelpan en roer er 30 gr. bloem door. Voeg scheutje voor scheutje en al roerend 4 dl. melk toe. Breng deze béchamelsaus op smaak met peper en zout uit de molen.
Vet een ovenschaal in met 10 gr. boter. Bedek de bodem met plakken gekookte ham (nodig: ongeveer 12 plakken totaal) en beleg ze met de venkel. Schep hierop wat saus en herhaal dit. Eindig met de saus (houd wel wat saus achter) en strooi er 200 gr. geraspte kaas over. Bak de lasagne in ongeveer 10 min. gaar.
Ontvel een vleestomaat (dompel een aan de onder- en bovenkant ingekruiste tomaat in kokend water). Snijd het vruchtvlees in blokjes. Schep op vier borden wat saus. Verdeel de lasagne erover. Strooi de tomatenblokjes en het venkelgroen rond de lasagne.
Ingrediënten
- 12 plakken gekookte ham
- zout
- versgemalen peper
- 4 dl. melk
- 30 gr. bloem
- 25 gr. boter
- 4 venkels
- 200 gr. geraspte kaas
- 1 vleestomaat