Pompoen: Vleespastei met pompoen

Bereiding

Vlees omscheppen met wat peper en bloem. In braadpan vlees in olie aanbraden. Ui en bleekselderij 1 min. meebakken. Laurier, salie, wijn en bouillon toevoegen.  Vocht aan de kook brengen. Vuur laag zetten en vlees (op vlamverdeler) afgedekt 2 uur laten sudderen. Af en toe omscheppen en evt. wat water toevoegen. Pompoen schillen en in blokjes snijden, draden en pitten verwijderen. Pompoen door vlees scheppen en afgedekt nog 20-30 min. laten sudderen. Stoofpot op smaak brengen met peper en zout. Oven voorverwarmen op 200 °C. Bladerdeeg op met bloem bestoven werkvlak uitrollen tot lap die iets groter is dan schaal. Vlees met driekwart van stoofvocht in schaal scheppen. Randen van schaal met water vochtig maken. Deeglap erop leggen, randen vastplakken. Gaatjes in deeg prikken. Restjes gebruiken voor versiering. Deeg met dooier bestrijken. Pastei in oven in ca. 20 min. afbakken.

Ingrediënten

  • 10 ml. runderbouillon (van tablet)
  • 300 ml. witte wijn
  • 1 tl. gedroogd salieblad
  • 1 laurierblad
  • 2 stengels bleekselderij, in blokjes
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 el. olie
  • 1 el. bloem, plus extra om te bestuiven
  • 800 gr. rib-runderlappen, in blokjes
  • 1 kleine pompoen
  • 6 plakjes bladerdeeg, ontdooid
  • 1 eierdooier, losgeklopt
  • gladde ovenschaal (inhoud 2 liter)