Groene kool of Savooiekool: met pindasaus
Bereiding
Zet groente op met een flinke bodem water en voeg wat zout toe. Breng alles snel aan de kook.
Temper de warmtebron. Leg het deksel op de pan en laat de kool niet veel langer dan 12 minuten koken. Stort de kool in een grote zeef of vergiet. Laat de kool uitlekken. Houd de groente daarna warm in de pan waarin ze werd gekookt. Schep de hamreepjes erdoor.
Maak de saus door een pannetje met dikke bodem heet te laten worden. Laat de olie er even door walsen. Voeg de ui toe en laat deze, boven een matig afgestelde warmtebron, 3 minuten zachtjes fruiten. Schep knoflook, sambal oelek en gemberwortel erdoor. Roer er na 1 minuut de pindakaas door. Schenk er 3 dl kokend water bij. Blijf zolang roeren tot een gebonden saus is verkregen. Voeg een of meer eetlepels water extra toe wanneer de saus wat al te dik is uitgevallen. Laat de saus enkele minuten zachtjes sudderen. Breng de saus op smaak met ketjap, limoen-of citroensap en eventueel wat zout.
Ingrediënten
- enkele druppels limoen-of citroensap
- 5 eetlepels pittige pindakaas
- 1 eetlepel zoete sojasaus (ketjap manis)
- 1 theelepel fijngeraspte verse gemberwortel
- 1 theelepel sambal oelek
- 1 teentje knoflook, ragfijn gehakt
- 1 eetlepels (zonnebloem)olie
- 1 grote ui, ragfijn gesnipperd
- zout
- 250 gram gekookte ham, in reepjes
- 2-3 eetlepels seroendeng(geroosterde kokos met pindas)
- 750 gram groene savooiekool, fijngesneden