Boerenkool: stamppot (met rookworst)

Bereiding

Aardappels schillen, wassen en in stukken snijden. Boerenkoolbladeren loshalen van de stronk, nerven verwijderen, bladeren fijnsnijden. Boerenkool in grote pan doen en aardappels erop leggen. Ca. 2,5 dl. water en 1 theel. zout toevoegen. Op matig hoog vuur boerenkool en aardappels afgedekt  aan de kook brengen. Boerenkool in ca. 10 min laten slinken. Rookworsten uit de verpakking nemen en op aardappels leggen. Boerenkool en aardappels afgedekt in nog ca. 15 min. zachtjes gaar koken. Rookworsten uit de pan nemen en onder deksel warm houden. Boerenkool en aardappels afgieten en kookvocht opvangen in kom. Met aardappelstamper boerenkool en aardappels fijnstampen. Boter en azijn toevoegen. Alles goed door elkaar roeren en al roerend steeds scheutje kookvocht toevoegen tot alles smeuïg is. Al roerend stamppot nog enkele minuten doorwarmen. Op smaak brengen met zout, peper en evt. nog scheutje azijn. Boerenkoolstamppot op vier borden scheppen. Rookworst in plakjes snijden en op boerenkool leggen. Lekker met piccalilly of mosterd.

 

Variaties:

Met koolraap en shoarmavlees: Vervang de helft van de aardappels door 500 gr. gesneden koolraap en verleng de kooktijd met 5 min. Voeg 1/2 eetl tijm toe. Vervang de rookworst door 300 gr. knapperig bruingebakken shoarmavlees.

Met prei en bacon: Bak 4 plakken bakbacon knapperig in 25 gr. boter en roerbak 300 gr. gesneden prei in het bakvet. Meng de prei met 10 fijngehakte Amsterdamse uitjes, 2 eetl. paprikasalade (potje) en wat mosterd door de stamppot. Leg de bacon er samen met de worst op.

Met geitenkaas en tomaat: Meng in plaats van de rookworst 2 bosuitjes in ringetjes, 2 tomaten (zonder pitjes) en 250 gr. Hollandse geitenkaas in blokjes door de stamppot.

Ingrediënten

  • 25 gr. boter of margarine
  • 2 rookworsten (250 gr.)
  • zout
  • 1 stronk boerenkool (gesneden 600 gr.)
  • 1 kg aardappels
  • 1 eetl. azijn
  • versgemalen peper