2 personen

Courgette: soep met kokosmelk, ui en munt

Snij de uien en teentje knoflook fijn. Met boter aan fruiten in een grote pan 5L.Als ze glazig zijn 1 L water erbij gieten en bouillonblokjes toevoegen.Snij alle courgettes in kleine stukjes en erbij doen. Voeg ook de munt blaadjes toe. Met water bijvullen tot ca. 2-3 cm onder de rand. Breng verder aan de kook en […] Lees verder »

Pompoen: oranje pompoen soep met sinaasappel, citroen en gember

Snij de uien en teentje knoflook fijn. Rasp de gember. Pers de sinaasappel en citroen. Met boter de uien en knoflook aan fruiten in een grote pan 5L. Als de uien glazig beginnen te worden voeg dan de gember, sinaasappel en citroensap toe. Hierna 1 L water erbij gieten en bouillonblokjes toevoegen. Breng dit nu […] Lees verder »

Chinese kool: soep met mosterd en spekjes of ham

Snij de uien en teentje knoflook fijn. Met boter aan fruiten in een grote pan 5L. Als ze glazig zijn 1 L water erbij gieten en bouillonblokjes toevoegen. Snijd de Chinese kool in kleine stukjes/reepjes en doe deze erbij. Met water bijvullen tot ca. 2-3 cm onder de rand. Laat even 4 min doorkoken. Laat […] Lees verder »

Chinese kool: soep met champignons en shi-take

Snij de uien en teentje knoflook fijn. Met boter aan fruiten in een grote pan 5L. Als ze glazig zijn 1 L water erbij gieten en bouillonblokjes toevoegen Snijd de Chinese kool in kleine stukjes/reepjes en doe deze erbij. Snijd 1.5 bakje champignons in stukken en voeg dit aan de basis toe. Met water bijvullen […] Lees verder »

Pastinaak: gebakken met gember en knoflook (evt met wortel)

Pastinaak 10 minuten in olie aanbakken (eventueel met wortel). Daarna twee teentjes knoflook en een stukje verse gember, beiden geraspt, eraan toevoegen met een klontje boter. Nog even doorroeren en klaar. Lees verder »

Wortelen: geroosterd met balsamico azijn en Parmazaanse kaas

Verwarm de oven op 180 graden. Snij met een scherp mes de uiteinden van de wortelen af. Schrap de wortelen en was ze daarna af onder de kraan. Bekleed het ovenrooster met een vel bakpapier.Halveer de wortelen in de lengte en leg ze naast elkaar op het bakpapier. Besprenkel de wortelen met wat olijfolie en peper en […] Lees verder »

Rode kool/zoete bataat: met kruiden en (vegetarische) spekjes

Schil de zoete aardappelen en snijd ze in blokjes. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat, wrijf ze in met olijfolie en kruid ze met peper, zout en een snuifje kaneel. Plaats de zoete aardappelblokjes gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Haal de blokjes uit de oven en laat ze […] Lees verder »

Pastinaak: pittig met noten

Schil de pastinaak en snijd in kleine stukjes.Was en kook deze voor 15-20 minuten tot ze net gaar zijn. Giet hierna goed af.Smelt de boter in een koekepan tot goudbruin en doe de gekookte pastinaak stukjes erbij en roerbak ze snel wat rond.Voeg de Cajun, notenmix, rozijnen en de honing toe. Even doorroeren, et voila….. Lees verder »

Palmkool: algemeen

Deze boerenkool-achtige kool met prachtig blauwgroen blad groeit als een soort palm de lucht in. Daarom neemt hij niet zoveel ruimte in als andere koolsoorten en past prima in een vak.  Het blad is super gezond! Lekker in soepen, stamppot (als boerenkool) en in roerbakgerechten. Het jonge blad kan rauw en fijngesneden door salades of […] Lees verder »

Courgette: ovenschotel met kabeljauw en zoete aardappel

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de groente in blokjes. Doe in een bakje een eetlepel olijflolie met een beetje zout, peper en een uitgeknepen teentje knoflook erbij. Meng het tot een soort dressing. Doe de groente en zoete aardappel in een ovenschotel en meng je dressing er door heen. Doe de ovenschotel […] Lees verder »

Postelein (winter): salade met champignons en crème fraïche

Hak of knip de peterselie fijn en ris de blaadjes van de takjes tijm. Meng die door de crème fraîche en voeg peper en zout naar smaak toe.Snij de champignons in dikke plakken, de knoflook in dunne plakjes en knip de bieslook in stukjes van ongeveer 1 cm. Verhit de olie of boter in een koekenpan. […] Lees verder »

Oesterzwammen: Pasta met

Tagliatelle volgens gebruiksaanwijzing in ruim water met zout beetgaar koken. Oesterzwammen met keukenpapier schoonvegen. In wok olie verhitten en (ongesneden!) oesterzwammen op hoog vuur 3-4 minuten bakken, tot ze bruin en gaar zijn en alle vocht verdampt is. Intussen tagliatelle in vergiet laten uitlekken, deel van kookvocht opvangen. In pastapan roomkaas in scheut kookvocht nel […] Lees verder »

Oesterzwammen met rijst

In pan 4 dl water aan de kook brengen, rijst toevoegen en afgedekt in ca. 10 minuten gaar koken. Intussen bosuitjes schuin in stukken van ca. 2 cm snijden, broccoli in kleinere roosjes verdelen en oesterzwammen schoonvegen met keukenpapier en halveren. In wok roerbakolie verhitten. Bosui, broccoli en oesterzwammen erdoor scheppen en ca. 3 miinuten […] Lees verder »

Groenselderij: met wortel en bonen

Roerbak de selderij en wortel 5 minuten in olie, voeg een scheutje water toe en laat in ongeveer 10 minuten gaar stoven. Voeg de overige ingrediënten toe en laat op een laag pitje 5 tot 10 minuten staan. Serveer hier bijvoorbeeld gemengde rijst, couscous of bulger bij. In plaats van bonen kan er ook mais […] Lees verder »

Alfalfa: bleekselderij-komkommersalade met alfalfa

Alles wassen en in klein stukjes snijden. Alfalfa wel wassen, niet snijden. 1 a 2 eetlepels magere yoghurt, 1 eetlepel halvanaise, beetje ketchup, eventueel peper: dit mengen. In een schaaltje de rauwkost en kaas doen, dressing erdoor scheppen. Als laatste de alfalfa erop, deze er niet door mengen (blijft het knapperig). Lekker met volkorenbrood en […] Lees verder »

Broccoli: Roergebakken met biefstuk en rode peper

Bereidingswijze Kook de zilvervliesrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schep in een diep bord de biefstuk om met de knoflook, rode peper, komijn, gember en sojasaus. Halveer de kleinste broccoliroosjes en snijd de grootste in vieren. Verhit in een wok 1 eetlepel olie. Voeg de broccoliroosjes toe en bak ze al omscheppend in 3-4 […] Lees verder »

Sperziebonen: op Thaise wijze

Maak de sperziebonen schoon, halveer ze, kook ze 3 minuten en giet ze af. Snipper het stukje verse gember, de knoflook en de Spaanse peper. Bak ze heel even in een scheutje olie (niet laten kleuren) en voeg dan de gesnipperde ui toe. Bak deze glazig en voeg de (voorgekookte) sperziebonen toe. Roerbak 2 min mee. […] Lees verder »

Broccoli – bosui: Gestoomd

Snijd de roosjes van 300 gram broccoli. Schil de stronk en snijd hem in blokjes. Verdeel de broccoli en bosui in stukken van 3 cm in een vergiet en zet deze in een pan met een laag kokend water. Dek af en stoom in 6 minuten beetgaar. Bak 1/2 bakje amandelschaafsel in een droge koekenpan […] Lees verder »

Wortel – bosui – radijs: Geroosterd

Steek de barbecue aan of gebruik de grillpan (of wok). Halveer alle wortelen van de bos peen in de lengte. Breng een pan met ruim water en zout aan de kook en kook de wortelen 3 minuten. Giet af en spoel koud onder de kraan. Laat uitlekken. Vet het rooster van de barbecue of de […] Lees verder »

Waspeen (wortel) – broccoli : Ovenschotel met gehakt

Schil de aardappelen, kook ze bijna gaar en snijd ze in schijfjes. Verwarm de oven voor op 200°C. Blancheer de wortelstukjes en/of broccolistukjes een paar minuten in kokend water. Bak ui met knoflook in olie en voeg na een paar minuten de groentestukjes toe. Schep de aardappelschijfjes en het gebakken gehakt erdoor en schep het […] Lees verder »

Wortel/Ui/Paprika: verwarmende soep

Bak de ui en de wortel aan in de boter/olie, voeg daarna de rode paprika toe en bak die ook even mee. Doe dan de tomatenpuree, sambal, kruiden  en water met bouillonblokje, danwel de runderbouillon bij het mengsel en laat het geheel zachtjes koken tot de groenten gaar zijn. Pureer de groenten met een staafmixer […] Lees verder »

Raapsteel: stamppot

Maak een keuze uit de volgende groenten: bloemkool/koolrabi/knolselderij/zoete aardappel/wortel. Zorg dat de knolselderij en koolrabi niet overheersen. Kook de gekozen groenten gaar, giet het water af en stamp de groenten fijn. Bak intussen de ui uit en de rode paprika, kruid met rode peper. Voeg dit mengsel toe aan de stamppot en roer dan de […] Lees verder »

Komkommer: koude soep

Schil de komkommers, snijd ze overlangs doormidden en verwijder het zachte binnenste gedeelte met de zaadjes. Pureer de komkommers. Voeg een scheutje yoghurt en de knoflookolie toe. Is de soep te dik, leng ze dan aan met wat bouillon. Voeg peper en zout toe naar smaak. Koelen en serveer met de verse munt. Lees verder »

Wortel: Lucia’s wortelrecept

Bak de spekjes uit. Gebruik je geen vlees, start dan met de ui en knoflook en bak ze zachtjes glazig in de olie. Maak de wortelen schoon en snijd ze in blokjes. Voeg toe. Roerbak het geheel kort en voeg de kerrie en de peper toe. Voeg wat water toe, het bouillonblokje  en de rozijnen. Het […] Lees verder »

Spinazie/Snijbiet: Lente salade

Kook de spinazie/snijbiet tot deze zacht is en laat uitlekken. Doe over in een saladeschaal en maak aan met de vinaigrette van citroensap, knoflook, olie, peper en zout. Strooi er tenslotte parmezaanse kaas overheen. Eet de salade lauwwarm. Recept Open dag 2013 Lucia van den Bogert (www.luciavdbogert.nl) Lees verder »

Wortelpeterselie: Couscous met pompoenpitten en citrusdressing

Pompoenpitten en wortelpeterselie roosteren:Verwarm de oven voor op 170 graden. Snij de wortelpeterselie in blokjes van 2×2 cm. Leg ze op een bakplaat en besprenkel ze met olijfolie, peper en zout. Hussel de groente even goed door. Spreid de pompoenpitten uit op een tweede bakplaat. Schuif beide platen in de oven. Haal de pompoenpitten er […] Lees verder »

Paprika: pittige soep

Bak in de olijfolie de rode ui, en vervolgens de paprika’s, de peper en het knoflook uit. Voeg het bouillontablet toe met wat water en laat het geheel zachtjes koken tot de uit en de paprika’s gaar zijn. Pureer het geheel met de staafmixer en zeef de soep. Verwarm opnieuw en voeg wat citroensap naar […] Lees verder »

Broccoli: met couscous en zalm

Zalm: er zijn 2 manieren om de zalm te bereiden:Ontdooid: Roer de tikka masala pasta los met de rest van de olie en bestrijk er de zalmfilets mee. Bestrooi met peper en zout. Leg de zalmfilets in het grillbakje en rooster ze op de hete barbecue in 6-8 minuten gaar, of leg ze onder de […] Lees verder »

Bloemkool: roergebakken

Snijd een kruisje in de tomaten en leg ze 1 minuut in een kom met kokend water. Spoel ze af in koud stromend water. Verwijder de velletjes en zaadjes en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Verhit de olie in een hapjespan of wok. Voeg de gember, knoflook en chilipeper toe en bak het geheel […] Lees verder »

Schorseneren: romig

Schil de schorseneren met een dunschiller. Draag daarbij plastic handschoenen of houd de schorseneren onder water in een bak tijdens het schillen. Snijd ze in stukken van 4-6 cm. en leg ze direct in een bak water met wat citroensap om bruinverkleuring te voorkomen. Schorseneren in 15-20 minuten beetgaar koken in de bouillon en afgieten […] Lees verder »

IJsbergsla: soep

Verwarm de olie en fruit het sjalotje zachtjes glazig. Voeg de aardappelblokjes in dobbelsteentjes toe en circa ¾ l water toe en breng de soep aan de kook. Voeg na ca. 10 minuten koken de sla toe en laat de soep nog enkele minuten zachtjes verder koken. Voeg de bouillon, de (soja)melk en indien nodig […] Lees verder »

Venkel: met zalm en sla

Schil de aardappels, kook ze bijna gaar en snijd ze in kleinere blokjes. Snijd de venkel in schijven of blokjes en de (ijsberg) sla in reepjes. Verwarm de oven voor op 200ºC. Vet een ovenschaal in en leg venkel en sla op de bodem. Verdeel de zalm erover. Klop de eieren met melk, kaas, zout, […] Lees verder »

Venkel: met sardientjes en olijven

Bak de venkel in olijfolie en laat de groente op een laag pitje, eventueel met een klein scheutje water, beetgaar worden. Voeg citroensap, olijven en sardientjes toe aan de venkel en laat het geheel door en door warm worden. Serveer bij pasta of een gekookte graansoort en een kleine salade. Variatie met kaas: Gebruik geen […] Lees verder »

Venkel/Prei: soep

Voeg de prei en venkel toe aan de bouillon en laat ze hierin gaarkoken. Naar wens pureren en eventueel binden met een bindmiddel. Tien minuten voor het opdienen gebakken tofublokjes toevoegen. Tip maaltijdsoep: Deze soep is ook lekker gecombineerd met sjalotten, wortel, knolselderij, een potje bruine bonen of wat gekookte linzen en rijst erdoor als maaltijdsoep. Lees verder »

Sla: met appel, wortel en (geiten) kaas

Dressing: 2 eetl. Wijnazijn, 2 eetl olie, peper en zout, 1 theel. zachte honing of appeldiksap, 2 eetl. geroosterde zonnebloem- of pijnboompitten. Lees verder »

Sla – rode biet: met feta en grapefruit

Bieten gaar koken in 20 à 40 minuten, afhankelijk van de grote. Indien nodig (veld) sla wassen en uit laten lekken. Feta in blokjes snijden. Grapefruitpartjes in kleine stukjes snijden. Dressing maken door olie, mosterd en honing te mengen met een vork of kleine garde en daarna te schudden in een potje met deksel. Bieten […] Lees verder »

Broccoli: met champignons in notensaus

Cashewnoten bakken samen met plakjes champignons in boter. Giet (slag)room op mengsel en laat inkoken tot sausdikte. Voeg nootmuskaat, peper en zout naar smaak toe. Bereid broccoliroosjes, giet warme saus over de broccoli. Lees verder »

Bieten: salade met (geiten)feta, pijnboompitten en eventueel veldsla

Was de bieten en kook ze in de schil in ruim water in 30 tot 50 minuten gaar (afhankelijk van de grootte). Laat de bieten in koud water schrikken en wrijf (onder de kraan) het schilletje eraf. Snij de bieten in kleine stukjes. Of schil de bieten (met een dunschiller), snij ze in kleine stukjes […] Lees verder »

Rode kool (met appeltjes): ovenschotel met gekruid gehakt

Schil de aardappelen en kook ze (met zout). Maak de rode kool klaar volgens standaard recept rode kool met appeltjes (of gebruik het zakje rode kool met appeltjes. Bak het rundergehakt rul en kruid het met veel kerrie, wat zout en een beetje peper en knoflook(poeder). Als het gehakt klaar is, dan zet je het […] Lees verder »

Venkel: ovenschotel met koriander en tijgerscampies

Leg de diepgevroren scampies gedurende 2 minuten in een kom heet water zodat u ze gemakkelijk kunt pellen. Dep ze goed droog. Snij de venkelknol in fijne reepjes. Hou het groen apart voor de afwerking.Breng de visfond in een ruime pan aan de kook. Voeg er de venkelreepjes aan toe en de geplette korianderbolletjes (pletten […] Lees verder »

Bleekselderij: Mediterrane (wok)

Bleekselderij schoonmaken en schuin in stukjes snijden. Tomaat in blokjes snijden. Ui pellen, halveren en in dunne partjes snijden. Partjes loshalen. Knoflook pellen en in plakjes snijden. Blaadjes van takjes tijm rissen. Wok verhitten tot gloeiend heet. Olie over panbodem laten uitvloeien. Bleekselderij en ui al omscheppend ca. 2 minuten bakken, knoflook en tijm toevoegen […] Lees verder »

Paksoi: Oosterse paksoi met talapiafilet (of makreel)

Verhit de sesamolie in een wok en bak de gember, knoflook, rode peper en citroenschil tot het gaat geuren.Schep de blokjes talapiafilet erdoor en roerbak ze hoog in ongeveer 3 minuten lichtbruin.Schep de paksoi erdoor en roerbak nog 2-3 minuten op hoge vuur.Voeg de sojasaus  toe en verwarm het gerecht nog ongeveer 2 minuten. Lekker met rijst of noedels.  Lees verder »

Paksoi (of prei, snijbiet, courgette, raapsteel): Groentelasagne met kaas

Was de groente en snijd ze in stukjes of reepjes. Roerbak of stoof de groente met knoflook en een snufje zout in olie. Verwarm de oven voor op 180°C. Neem een ingevette ovenschaal en schep er een derde deel van de groente in. Meng de tomatensaus met Italiaanse kruiden en schep een paar eetlepels tomatensaus […] Lees verder »

Peulen-wortel: peultjes met wortelen

Was de peultjes en verwijder de puntjes door deze af te halen. Was en/of schrap de wortels en snijd ze in heel dunne plakjes. Roerbak de wortelplakjes samen met de peultjes in 5 tot 10 minuten beetgaar. Maak op smaak met peper en zout. Lees verder »

Tuinbonen: aardappelsalade

Aardappelen wassen en in ongeveer 15 min. gaar koken. Blaadjes van het bonenkruid van de takjes plukken. Tuinbonen doppen en met de blaadjes van het bonenkruid in een bodempje water in ongeveer 10 minuten gaar koken. Spek uitbakken. Citroenmelisseblaadjes fijn hakken. Alle ingrediënten door elkaar mengen. Olijfolie erover schenken. Lees verder »

Tuinbonen: met vis

Bonenkruidblaadjes van de steeltjes plukken. Tuinbonen doppen en met het bonenkruid in ongeveer 10 min. gaar koken in een bodempje water. Tuinbonen zijn gaar wanneer de huid begint te rimpelen. Zalm in stukjes snijden en samen met de garnalen en honing aan de (indien nodig afgegoten) bonen toevoegen. Lekker met rijst of gierst en een […] Lees verder »

Koolrabi: salade met crème fraiche

Snijd het blad van de koolrabi’s, schil ze en snijd ze in dikke plakken. Kook deze 15 minuten in water met wat zout beetgaar. Kook het blad de laatste 5 minuten mee. Laat plakken en blad uitlekken, snijd de plakken in blokjes of reepjes en het blad in reepjes. Meng de ingrediënten voor de saus […] Lees verder »

Koolrabi – bieten: salade

Dressing: 2 eetl. mayonaise, 4 eetl. yoghurt, 1 eetl. citroensap, 1 theel. mosterd, peper en zout1 eetl. fijngeknipte verse kruiden zoals peterselie, citroen)tijm, citroenmelisse en pepermunt Schil de koolrabi en rasp hem grof of snijd hem in dunne plakjes. Schil een rauwe rode biet en rasp deze grof. Meng de koolrabi met de biet, sjalotje, […] Lees verder »

Koolrabi: omelet met aardappels of pasta

Kook de aardappelen met een snufje zout beetgaar en snijd ze in blokjes. Schil de koolrabi, snijd ze in blokjes en stoof ze in een laagje water met een klontje boter in 10 minuten beetgaar. Klop de eieren met de room los. Roer hier door de kerrie, peper en zout en bak er een omelet […] Lees verder »

Bieten: uit de oven

Deze manier om bieten te garen duurt wat lager dan koken, maar geeft aan de bieten wel een aparte, zoete en sterkere smaak. Je moet ze wel goed heet serveren. Was en spoel de bieten één voor één af onder de kraan. Houd daarbij de schil intact. Verpak elke biet afzonderlijk in aluminiumfolie en bak […] Lees verder »

Bieten: met peren, ui en zonnebloempitten

Rauwe bieten schillen, in blokjes snijden en in een laagje water in 15 minuten gaar koken. Ui met zonnebloempitten in boter bakken, sinaasappelsap toevoegen en stukjes peer met de kruidnagels toevoegen en 3 minuten stoven. Blokjes biet toevoegen en nog 5 minuten stoven. Serveren met de verse bieslook. Lekker met rijst of gierst. Lees verder »

Bieten: salade met paprika

Dressing: 3 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels (appel)azijn, 1/2 eetlepel mosterd, 2 sjalotjes, fijngesnipperd of 1 uitje in ringen gesneden, 2 augurken, in kleine stukjes gesneden, 1 theelepel suiker of diksap. Lees verder »

Sperziebonen: met tomaat en ui

Tofu in kleine stukjes snijden en bakken in olie. Sperzieboontjes afhalen/rangen. Ui op de wortelkant neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui in smalle stukjes snijden. Ui fruiten in olie. Tomaat van kroontje en steelaanzet ontdoen, in kleine stukjes snijden en aan de ui toevoegen samen met het bonenkruid, de tijm, […] Lees verder »

Sperziebonen: met kip en appel

Sperziebonen wassen, afhalen en in ongeveer 10 minuten gaar koken in weinig water. Kipfilet in stukjes snijden en in ongeveer 10 minuten krokant en gaar bakken in olie. Peterselie fijn hakken. Appel in kleine stukjes snijden. Appel en kruiden aan de sperziebonen toevoegen. Lees verder »

Sperziebonen: in zalmcurry

Zalm in stukken van 3 cm snijden en inwrijven met citroensap, zout en peper. Punten van de bonen snijden en zonodig de draad ermee af trekken. Bonen in stukjes snijden van 2 à 3 cm. Bonen beetgaar koken in een bodempje water in 10 à 15 minuten. Bosuitjes in stukken snijden van 2 cm. Olie […] Lees verder »

IJsbergsla: met ei in remouladesaus

Eieren koken, ongeveer 6 minuten en af laten koelen. Sla wassen en uit laten lekken. Augurken klein snijden. Ui fijn snipperen. Dille fijnhakken. Eieren pellen en klein snijden. Sla in smalle reepjes snijden en op een platte schaal verdelen. Overige ingrediënten mengen en serveren op de sla. Lees verder »

Chinese Kool: gevuld met paddestoelen

  Koolbladeren kort blancheren of stomen zodat ze soepel zijn. De bladeren moet je kunnen vouwen zonder dat ze breken (te hard) of scheuren (te zacht). Paddestoelen schoon wrijven met een keukenpapiertje en in dunne reepjes snijden. Uien fijn snijden. Knoflook pellen, fijn hakken en samen met de ui fruiten in olie op een laag […] Lees verder »

Aardappelen: rösti met peterselie

Schil de aardappels en rasp ze grof. Schep de geraspte aardappels beetje bij beetje in de koekenpan met een scheutje olie en roer het regelmatig om zodat de massa aan alle kanten gebakken wordt gedurende ongeveer 10 min. Bestrooi het met peper, zout, een deel van de geraspte kaas en peterselie. Giet de zure room […] Lees verder »

Andijvie of Spinazie: À la crème (maïzena sausje)

  Bak de fijngesneden ui in de olie glazig en voeg de andijvie (in reepjes gesneden)&nbsp Lees verder »

Andijvie: Gekookte oosterse andijvie (met kokos)

Andijvie in reepjes van 1-2 cm snijden en wassen. De andijvie met weinig water 10 tot 15 minuten beetgaar koken. Ondertussen kokos onder voortdurend omscheppen in een droge koekenpan licht roosteren totdat hij net bruin begint te kleuren. Andijvie uit de pan halen, goed uit laten lekken en de kokos eroverheen strooien. Lees verder »

Spinazie of andijvie à  la crème (luxe)

Was de spinazie goed.Verwarm in een grote pan de olijfolie. Bak de ui en knoflook op een zacht vuur tot ze zacht zijn. Voeg de kerrie toe. Roer dit goed door. Crème fraïche en slagroom erbij. Laat deze even op een hoog vuur indikken. Voeg nu in gedeelten de spinazie toe. Roer tot alle spinazie is geslonken. Lees verder »

Sla: zomersalade met een bite

Was de sla en scheur/snijd deze in stukken. Maak de dressing klaar:Scheutje olie, azijn, citroen of sinaasappelsap, 1 theelepel mosterd en op smaak brengen met peper en zout. Schep alles behalve de eieren goed door elkaar . Garneer de salade met plakjes ei, fijngehakte peterselie en bieslook. Om het nog feestelijker te maken: stukjes tomaat […] Lees verder »

Sla: met eitapenade

Eieren koken totdat ze hard zijn. Bladeren van de sla los trekken, wassen en uit laten lekken. Eieren, tomaatjes en olijven klein snijden. Peterselie fijn hakken. Alle ingrediënten behalve de sla mengen. Smeuïg maken met olie. Tapenade op de sla serveren. Lees verder »

Paksoi: Oosters gestoofd

Verhit de olie in een pan. Bak de paksoi al omscheppend 3 minuten. Voeg de knoflook, citroensap en suiker toe.Doe de deksel op de pan en stoof de paksoi in 10 minuten gaar. Breng op smaak met peper en zout. Lees verder »

Paksoi: Gestoofde zeeduivel (of kabeljauw) in paksoi

Wrijf de zeeduivelfilets in zout en peper en 1/2 eetlepel sesamolie.Snijd de bladeren van de paksoi. Snijd de stengels in dunne plakjes en verdeel ze over de bodem van een (bamboe) stoommandje.Leg 2 bladeren overlappend naast elkaar en verpak er 1 stuk zeeduivel in. Verpak de andere zeeduivel op dezelfde manier. Leg de pakjes in […] Lees verder »

Pastinaak: gebakken pastinaak met hazelnoten

  Rooster de gehakte hazelnoten kort in een droge pan. Schrob de pastinaken schoon en snijd ze in blokjes. Snijd de uien in ringen. Bak de uiringen met de stukjes pastinaak in de hete olie en voeg eventueel na een tijdje een klein scheutje water toe tegen het aanbakken. Voeg de geroosterde noten toe en […] Lees verder »

Pastinaak: in sinaasappelsaus

Borstel en was de pastinaak schoon en snijd in plakjes of stukjes. Kook de pastinaak in een laagje water beetgaar. Fruit de gesnipperde ui in de olie in een pan, roer het meel erdoor, voeg al roerende de melk toe en laat de saus koken. Voeg de geraspte sinaasappelschil, de pastinaak en eventueel wat zout […] Lees verder »

Pastinaak: pannenkoeken

Snijd een schoongemaakte pastinaak in stukken en kook ze in een weinig water in 10 minuten gaar. Pureer de gekookte pastinaak of gebruik een vork en prak ze fijn. Maak een lekker pannenkoekenbeslag naar wens en voeg daar de pastinaakpuree aan toe. Klop het beslag goed en bak er dan pannenkoeken van. De verhouding tussen […] Lees verder »

Pastinaak: pastinaak-wortelsalade

  Borstel de pastinaak en de wortel goed schoon. Verwijder bij de pastinaak van de kop een plakje en snijd eventueel harde stukken schil weg. Snijd de pastinaak en de wortel in kleine blokjes en kook die in water 5 tot 10 min. (niet te gaar). Giet het kookvocht af en gebruik dit eventueel voor […] Lees verder »

Veldsla: pittige salade met feta en olijven

Was de sla en laat ze goed uitlekken. Snijd de ui in dunne ringen en meng ze met de in stukken gesneden tomaat en de olijven door de sla. Klop de dressing en meng ze door de salade. Verkruimel de kaas of snijd ze in blokjes en meng die er op het laatst voorzichtig doorheen. […] Lees verder »

Veldsla: met rode biet, feta en grapefruit

Bieten gaar koken in 20 à 40 minuten, afhankelijk van de grote. Indien nodig veldsla wassen en uit laten lekken. Feta in blokjes snijden. Grapefruitpartjes in kleine stukjes snijden. Dressing maken door olie, mosterd en honing te mengen met een vork of kleine garde en daarna te schudden in een potje met deksel. Bieten schillen, […] Lees verder »

Bieten: met veldsla, feta en grapefruit

Bieten gaar koken in 20 à 40 minuten, afhankelijk van de grote. Indien nodig veldsla wassen en uit laten lekken. Feta in blokjes snijden. Grapefruitpartjes in kleine stukjes snijden. Dressing maken door olie, mosterd en honing te mengen met een vork of kleine garde en daarna te schudden in een potje met deksel. Bieten schillen, […] Lees verder »

Komkommer: frisse komkommersoep

Schil de komkommer en verwijder eventueel de pitjes. Snijdt de komkommer in smalle reepjes. Pureer of meng dit samen met de yoghurt en karnemelk. Voeg de knoflook, mosterd en het merendeel van de munt en dragon toe. Breng het geheel op smaak met peper en zout. Laat de soep ongeveer 2 uur afkoelen in de […] Lees verder »

Komkommer: komkommer-yoghurtsalade

Leg de komkommer van tevoren op een koele plek, zodat u een echt frisse salade krijgt. Schil de komkommer en snijd deze in kleine stukjes. Meng yoghurt, (kwark), olie, azijn of citroensap, peper, zout, munt, knoflook en in stukjes gesneden olijven door elkaar en schep dit door de komkommerstukjes. Serveer meteen. Erg goed te combineren […] Lees verder »

Komkommer: komkommersalade met zonnebloempitjes en kaas

Dille fijn hakken. Olie, azijn, honing en dille mengen. Kaas raspen op een fijne rasp. Zonnebloempitjes al roerende roosteren op een middelhoog vuur in een droge koekenpan tot ze licht verkleuren en lekker ruiken. Komkommer in dunne plakjes schaven met een kaasschaaf. Dressing over de komkommer schenken. Zonnebloempitjes en kaas over de salade strooien. Lees verder »

Rode kool: met peren

  Bak de ui in een beetje olie tot ze zacht is. Pers de knoflook erboven uit, voeg de korianderzaadjes toe en bak het geheel tot de ui lichtbruin is. Voeg de vers geraspte gember, rode kool, gedroogde en verse peer toe en roer alles goed door elkaar. Doe er een beetje peper en zout en […] Lees verder »

Rode kool: met cashewnoten

Snijd de kool in dunne repen. Roerbak de noten enkele minuten met een scheutje olie, zout en chilipoeder. Schep de noten uit de pan in een schaaltje en roerbak de kool ongeveer 5 minuten. Voeg een scheutje water toe en laat nog 10 minuten stoven. De kool mag knapperig blijven. Meng er een scheutje shoyu […] Lees verder »

Rode kool: salade met champignons

Snijd of rasp de rode kool heel fijn. Maak een dressing van mayonaise, sinaasappelsap, yoghurt, honing, peper en zout. Laat deze salade minimaal een half uur staan. Bak plakjes champignon en ui gaar in boter, laat afkoelen en voeg het toe aan de rodekoolsalade. Ook lekker met gehakte en geroosterde (hazel)noten er door gemengd. Heerlijk […] Lees verder »

Waspeen (wortel): geglaceerde wortelen met radijsjes

  Worteltjes en radijsjes, met de boter, het citroensap en de sliertjes citroenschil in een pan doen. Strooi het citroengras erover. De ahornsiroop erover druppelen, zoveel water toevoegen dat alles net onder staat. Leg er een rond stuk met boter ingevet bakpapier op. Aan de kook brengen, het vuur wat lager zetten en laten koken […] Lees verder »

Postelein (winter): maaltijdsalade met feta, bieten en winterpostelein

Aardappelen en bieten gaar koken en af laten koelen. Winterpostelein wassen, uit laten lekken en kleiner snijden. Feta in blokjes snijden. Dressing maken door mayonaise, olie, mosterd en honing te mengen. Meng de ingrediënten eerst met en vork of kleine garde en schud de dressing daarna goed in een afgesloten potje of mengbeker. Bieten schillen […] Lees verder »

Zoete bataat met prei en tomaat

  Breng in een pan ruim water aan de kook.  Kook de zoete aardappelen in de schil ongeveer 15 minuten met het deksel op de pan. Pel en snipper intussen de ui. Ontvel de tomaten en snijd ze in stukken. Verwijder van de paprika de zaadlijsten, wassen en in reepjes snijden. Halveer de prei in […] Lees verder »

Zoete bataat met vis en Aziatische kruiden

Zoete bataat schoon boenen of schillen en in plakjes snijden. Uien schillen, op de wortelkant neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui mee in smalle partjes snijden. Komijn- en korianderzaad roosteren in een pan met dikke bodem tot ze lichtbruin kleuren en lekker gaan ruiken. Olie toevoegen. Uien toevoegen en fruiten […] Lees verder »

Bloemkool: met gerookte tofu, olijven en tomaat

  Bloemkool in roosjes snijden en de steel in stukjes en gaar koken in een bodempje water. Tofu in kleine blokjes snijden en in 15 à 20 minuten krokant bakken in olie, op een niet te hoog vuur. Ui pellen, op de wortelkant neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui in […] Lees verder »

Bloemkool: bloemkoolsalade met zalm

Dressing:1 theel. mosterd, peper en zout, 1 eetl. citroensap, 2 eetl. mayonaise, een scheutje yoghurt. Breng een pan water met een mespuntje zout aan de kook. Kook de bloemkoolstukjes in 5 tot 10 minuten beetgaar. Giet het vocht af (maak er bijvoorbeeld soep van) en laat de bloemkoolstukjes afkoelen. Voeg paprika en komkommer bij de […] Lees verder »

Waspeen (wortel) met kerrie en rozijnen

Pel en snipper de ui. Maak de wortels schoon en snij ze in plakjes. Verhit de olie in een wok of braadpan en bak de ui met de kerriepoeder glazig. Bak de plakjes wortel even mee. Voeg een snufje zout, de rozijnen en een scheutje water toe. Laat alles onder regelmatig omscheppen in enkele minuten […] Lees verder »

Waspeen (wortel): Pittige waspeen

  Snijd de wortel in schijfjes, pers de knoflook.Kook de wortelstukjes 3 minuten in een laagje water zo dat ze nog niet echt gaar zijn. Fruit de knoflook met specerijen 5 minuten in hete olie en voeg er de uitgelekte wortelstukjes aan toe. Voeg honing en zout toe en roer het geheel een paar maal […] Lees verder »

Bosbiet: gestoofde bosbiet (loof)

Rits het blad van de stelen en snijd de stelen in stukjes van ½ cm. Verwarm op een matig vuur de olie met de uit en voeg gesneden steeltjes en venkelzaad toe. Alles glazig smoren en blussen met het water. Stoof nog 5 minuten met de deksel op de pan. Voeg de fijngesneden bladeren toe […] Lees verder »

Bosbiet: met gember en knoflook

Loof van de bieten los snijden en wassen. Biet wassen, schillen met een dunschiller en raspen met een grove rasp. Knoflook pellen en fijn hakken. Olie verwarmen in pan met dikke bodem. Knoflook toevoegen en een paar minuten fruiten op een laag vuur. Loof kleiner snijden en met de bietenrasp en een klein scheutje water […] Lees verder »

Veldsla: salade met appel en geitenkaas

Was de veldsla en meng de stukjes appel en geraspte wortel erdoor. Maak de dressing van de wijnazijn, olie, honing met peper en zout. Meng deze door de salade. Brokkel de kaas over de salade en bestrooi het geheel met geroosterde pitten. Serveer de salade bijvoorbeeld bij een (bruine) bonenschotel. Lees verder »

Veldsla: met gestoofde ui

Sla wassen en ontdoen van worteltjes. Sla in een schaal leggen. Ui halveren. Beide helften met de platte kant op de snijplank leggen en met de lijnen van de ui, in 4 partjes snijden. De ui valt in ‘blaadjes’ uit elkaar. Ui bakken in olie. Een heel klein scheutje water en tijm toevoegen en in […] Lees verder »

Andijvie: andijvie met champignons en parmezaanse kaas

  Kaas raspen op een grove rasp. Champignons schoon wrijven met een keukenpapiertje en in plakjes snijden. Ui schillen, op de wortelkant neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui mee in smalle partjes snijden. Ui fruiten in olie. Champignons krokant bakken in boter. Bladeren van de andijvie los snijden, wassen, in […] Lees verder »

Andijvie: Carpachio

  Knoflook fijn hakken en een paar minuten fruiten in olie op een laag vuur totdat ze lichtbruin kleurt. Andijvie wassen en in reepjes snijden, met een klein scheutje water toevoegen aan de knoflook en in ongeveer 10 minuten beetgaar stoven. Pijnboompitjes een paar minuten roosteren in een droge koekenpan op een laag vuur totdat […] Lees verder »

Andijvie: Courgette-andijvie roerbakschotel

  Andijviebladeren loshalen en goed wassen. In dunne reepjes snijden. Olie in koekenpan heet laten worden. Fijngesneden ui en knoflook zachtjes aanbakken. Ondertussen rozijnen in ruim water 10 minuten laten wellen en vervolgens op droge doek uit laten lekken. Courgette in schijfjes snijden en met oregano, kerrie, peper en zout in de koekenpan toevoegen (eventueel […] Lees verder »

Courgette: Courgette-andijvie roerbakschotel

  Andijviebladeren loshalen en goed wassen. In dunne reepjes snijden. Olie in koekenpan heet laten worden. Fijngesneden ui en knoflook zachtjes aanbakken. Ondertussen rozijnen in ruim water 10 minuten laten wellen en vervolgens op droge doek uit laten lekken. Courgette in schijfjes snijden en met oregano, kerrie, peper en zout in de koekenpan toevoegen (eventueel […] Lees verder »

Bleekselderij of groenselderij: salade met appel, rozijnen en banaan

Bleekselderij in boogjes snijden, appel en banaan in blokjes. Met rozijnen vermengen in een kom.Saus maken van olijfolie, mayonaise, zout, peper  en dille naar smaak. Eventueel nog met een theelepel mosterd. Heerlijk als salade, bij vis of brood. Lees verder »

Spinazie/Snijbiet: gestoofde snijbiet

Olie verwarmen en ui fruiten. Snijbiet en een bodempje water toevoegen en zachtjes laten stoven. Intussen de arrowroot oplossen in koude melk. De opgeloste arrowroot bij de groente voegen en enkele minuten laten koken tot de saus dik wordt. Op smaak brengen met kruidenzout en peper. Serveren: met aardappelen in de schil, een vegetarische burger […] Lees verder »

Spinazie/Snijbiet (of kool, paksoi) : ovenschotel met aardappel

Kook de aardappels gaar en maak er met melk, boter, peper, kruidenzout, mosterd en nootmuskaat een lekkere puree van. Roerbak de ui in olie en voeg na een aantal minuten beetje bij beetje de snijbiet toe. Maak de snijbiet op smaak met een snufje peper en zout en roer er het paneermeel of beschuitkruim door. […] Lees verder »

Spinazie/Snijbiet: snijbietsalade met rooktofu en zonnebloempitjes

Was de snijbiet en snij de stengels van het blad. Snijd de stengels in kleine stukjes en ev. het blad wat kleiner. Snij de tofu in blokjes en bak in wat olie rondom bruin. Rooster in een droge koekenpan de zonnebloempitjes. Maak een dressing van de olijfolie, tamari en citroensap. Leg in een platte schaal […] Lees verder »

Suikermaïs: maïs-courgettesoep

Bak ui en knoflook in olie en voeg er de courgette aan toe. Laat alles even bakken en voeg dan het water, de rozemarijn en de bouillon toe. Voeg, als de soep kookt, al roerende het maïsgriesmeel toe. Blijf ongeveer 5 tot 10 min. roeren tot het meel gaar is. Pureer de soep met een […] Lees verder »

Suikermaïs: suikermaïs met tijm en kaas voor 2 personen

Maïs met blad in ongeveer 30 min. gaar stoven in een wijde pan met 2 cm water. Let goed op dat er water in de pan blijft. Maïskorrels van met blad gestoofde kolven zijn smaakvoller. Tijmblaadjes van de takjes plukken. Blad van de maïskolven aan één kant open vouwen. Tijm en kaneel op de maïs […] Lees verder »

Boerenkool: Ovenschotel met brie

  Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Doe de boerenkool in een pan, leg de aardappels erop en verkruimel het bouillonblokje erboven. Voeg tijm, een scheutje azijn en zoveel water toe tot alles net onder staat. Laat het in 20 min. zachtjes gaar koken. Verwarm de oven voor op 200°C. Giet het […] Lees verder »

Boerenkool: pasta met boerenkool en vis

Pasta koken zoals op de verpakking beschreven staat. Knoflook fijn hakken en fruiten in olie op een laag vuur. Boerenkool met een klein scheutje water toevoegen en in ongeveer 10 min. gaar stoven. Koolvis in kleine stukjes uit elkaar trekken. Koolvis en garnalen de laatste paar minuten met de boerenkool meestoven. Olijven in ringetjes snijden. […] Lees verder »

Boerenkool (spinazie, andijvie, raapstelen, paksoi): met knoflook, champignons

Voldoene water (afhankelijk van de gebruikte groenten) in een grote pan aan de kook brengen.  2 theelepels zout toevoegen. Boerenkool zonder deksel 2 á 3 minuten laten koken tot deze zacht en heldergroen is. Laten uitlekken in een vergiet. Olie verwarmen in een zware ruime braadpan op een half hoog vuur. Knoflook toevoegen en 30 […] Lees verder »

Raapstelen: met pasta

Pasta beetgaar koken volgens aanwijzingen op de verpakking.  Wortelvoetjes van de raapstelen snijden, raapstelen wassen en met het aanhangende water in een pan op laag vuur enkele minuten laten slinken.  Hak de raapstelen fijn. Ui in dunne ringen snijden en met knoflook fruiten in wat olie. Raapstelen toevoegen en crème fraîche of sojacuisine er door […] Lees verder »

Raapstelen overschotel

Schil de aardappelen en was ze. Kook ze in weinig water met zout in 15 minuten bijna gaar. Maak de raapstelen schoon door de lelijke bladeren en steeltjes te verwijderen en de wortels eraf te snijden. Verwijder de touwtjes en snijd de raapstelen klein. Was de groente goed. Breng de raapstelen met aanhangend water op […] Lees verder »

Aardpeer

Aardpeer wordt ook wel Topinamboer genoemd. Aardpeer is een zonnebloemsoort. Wanneer je deze knolletjes in de grond stopt, bloeien er in de zomer kleine zonnebloemen. Aardperen kun je zowel rauw als gestoofd eten. Aardperen schoonboenen, wassen en grof raspen. Besprenkelen met citroensap en mengen met stukjes appel en walnoot. Peper en zout naar smaak toevoegen. […] Lees verder »

Aardpeer: aardperen met prei en kaassaus

Boen de aardperen goed schoon en snijd ze in stukken van 2 cm dik. Maak de prei schoon en snijd ze in brede ringen. Kook de groenten samen in een laag water met een klontje boter en (kruiden)zout beetgaar. Giet het kookvocht over in een sauspannetje en bind het met bloem. Voeg al roerende geraspte […] Lees verder »

Aardpeer: aardpeerfrites

de grote aardperen kunt u als aardappelen frituren,als frites, in plakken of als dunne staafjes. Frites geven het beste resultaat, omdat je dan het contrast hebt tussen het heerlijk zacht binnenste en de krokante buitenkant. Bij dun gesneden plakjes overheerst het krokante effect de smaak. Lees verder »

Aardpeer: aardperen in knoflook

Smelt de helft van de boter in een zware koekenpan. Voeg de bacon of tofu toe en bak deze bruin en knapperig. Schep de helft uit de pan en zet deze apart. Voeg aardperen, knoflook en sjalotten toe en roerbak het geheel tot de aardperen en knoflook bruin worden. Breng dit op smaak met peper […] Lees verder »

Witte kool: Machtige kooltaart voor 2 personen

Ontdooi het bladerdeeg en vet een ovenschaal of springvorm in. Verwarm de oven alvast voor op 200°C. Bak de fijngesneden ui met gehakt, knoflook, tomaat en cayennepeper en doe dan de kool erbij en bak die even mee. Leg plakjes bladerdeeg in de schaal maar bewaar een deel voor het ‘deksel’ van deze ovenschotel. Schep […] Lees verder »

Witte Kool: witte kool met kip en taugé

Ui schillen, op de wortelkant neerzetten en halveren. Beide helften met de lijnen van de ui mee in smalle partjes snijden en fruiten in olie. Komijnzaad toevoegen. Kool in smalle reepjes snijden, met een klein scheutje water toevoegen aan de uien en in ongeveer 10 minuten gaar stoven. Kipfilet in stukjes snijden of knippen met […] Lees verder »

Andijvie, krulandijvie: zomerandijviesalade

Andijviekrop goed wassen, in hele dunne reepjes snijden en in een ruime schaal doen. Dressing maken door ingrediënten goed door elkaar te mixen. De ui fijn snijden en met de dressing door de andijviereepjes roeren. Grapefruit overlangs halveren en de partjes eruit scheppen of snijden en door de andijvie mengen. Kaas en paprika in kleine […] Lees verder »

Andijvie: andijvieroomsoep

Knoflook fijn hakken. Ui fijn snijden en samen met de knoflook fruiten in olie. Water toevoegen en aan de kook brengen. Andijvie wassen, in smalle reepjes snijden, toevoegen en in 5 à 10 minuten gaar Lees verder »

Asperges: Asperges in een klassieke botersaus

Asperges wassen en het onderste taaie stukje wegsnijden, ongeveer 1,5 cm. Asperges schillen met een dunschiller vanaf ongeveer 3 cm. onder het kopje naar beneden. Bewaar de schillen en kontjes voor soep of saus; vooral in de schillen zitten veel smaakstoffen. Asperges in ongeveer 10 minuten gaar koken, controleer door met een vork in de […] Lees verder »

Paprika: Paprika’s roosteren

Oven voorverwarmen op 220 graden. Hele paprika’s op een bakplaat leggen, op 1/3 van de bovenkant van de oven. 25 minuten laten roosteren. Na 10 minuten de paprika’s keren. Daarna elke 5 minuten, tot alle kanten gelijkmatig geroosterd zijn. Dan het bakblik uit de oven nemen, afdekken met een theedoek en zo 10 minuten laten […] Lees verder »

Venkelrisotto

Was een kleine venkelknol, snijd het onderkantje en de stelen eraf en snijd de knol in reepjes. Snipper 2 sjalotjes. Verhit in een pan 30 gr. margarine en bak hierin zachtjes de sjalotjes (1 minuut) en bak de venkel al roerende een minuut of twee mee. Voeg 150 gr. margarine toe, en schep als ze […] Lees verder »

Witlof: Romige witlof met mosselen

Aardappels schilen en in schijfjes snijden. In koekenpan olie verhitten en aardappelschijfjes in ca. 12 min. krokant bakken, regelmatig omscheppen. Intussen witlof schoonmaken, wassen en struikjes in lengte halveren. Witlof met snijkant naar beneden in een pan leggen. Bestrooien met 1/2 theel. zout en wijn erover schenken. Witlof afgedekt in 8 à 10 min. gaar […] Lees verder »

Witlof, Oosters

Maak de witlof schoon en snijd elk struikje in de lengte in zessen. Verhit 1 eetl. zonnebloemolie in een wok en pers de knoflook hierboven uit. Voeg de rode peper en kipfilet toe en roerbak de kip in ca. 5 min. goudbruin en gaar. Voeg de witlof toe en roerbak deze 1 min. op hoog […] Lees verder »

Spitskool: Vispakketjes met citroen-spitskool

Vis in 6 gelijke stukken snijden. Om elk stukje vis plakje spek wikkelen. In koekenpan 3 eetl. olie verhitten en vis op middelhoog vuur rondom bruin bakken. Op laag vuur vis in 8 à 10 min. gaar laten worden. In wok rest van olie verhitten en spitskool ca. 3 min. al omscheppend bakken. Citroen goed […] Lees verder »

Tuinbonen: Pasta met tuinbonen en geitenkaas

Bak de ui en de knoflookteen in de olie totdat de ui glazig is. Verwijder de knoflook. Voeg de majoraan en de tuinbonen toe, giet er zoveel water bij dat de bonen bijna onder staan, breng aan de kook en laat zacht koken tot de bonen beetgaar zijn). Giet de bonen af en maal er […] Lees verder »

Rode kool met abrikozen en port

(Dit is een recept met helaas alleen een magnetron-bereiding,  maar wellicht kunt u (als u geen magnetron heeft) er met enige creativiteit een ‘gewone’ bereiding uit afleiden). Abrikozen in vieren snijden en in schaaltje doen. Appelsap toevoegen. In magnetron afgedekt ca. 2 min. op vol vermogen (700 W) verwarmen. Daarna laten afkoelen. In een schaal […] Lees verder »

Rode-koolstamppot met gebakken appeltjes

Appels schillen. 1 Appel in blokjes snijden, andere appels in plakjes snijden. Rode kool fijnsnijden en in pan met 1 dl. water, azijn, 1 eetl. boter, kruidnagels, laurierblad en appelblokjes in ca. 30 min. zachtjes gaar stoven. Intussen aardappels schillen, wassen en in stukken snijden. In pan met weinig water en snufje zout aardappels in […] Lees verder »

Sla: Salade voor warme dagen (fruit, kaas en noten)

Neem twee handenvol gemengde sla. Maak combinaties van bijvoorbeeld eikebladsla, gewone kropsla, rucola, lollo rossa enz. Roer een dressing van 4 eetl. extra vergine olijfolie, 2 eetl. frambozenazijn, kleine eetl. honing, zout en versgemalen peper. Verdeel de sla over twee borden en sprenkel de dressing erover. Verdeel hierover: 2 à 3 rijpe peren of perziken […] Lees verder »

Pompoen: Couscous met geroosterde pompoen en paddenstoelen

Grill voorverwarmen. Uien pellen en in dunne plakjes snijden. Pompoen in plakken snijden en schillen. Plakken in grove stukken snijden. Paddestoelen schoonvegen. Grote paddestoelen halveren. In bakblik of lage ovenschaal ui, pompoen, paddenstoelen, oregano en 3 eetlepels olie mengen. Zout en peper naar smaak toevoegen. Bakblik 15 cm onder hete grill schuiven en groenten in 15 minuten […] Lees verder »

Prei: Koolvis met aardappel en prei

In koekenpan 25 gr. boter verhitten en aardappelblokjes en prei 2 min. roerbakken. 2-3 eetl. water toevoegen. Met deksel op pan aardappel en prei op matig vuur in 10 min. gaarsmoren, regelmatig omscheppen. Koolvis bestrooien met italiaanse kruiden, zout en peper. In pan met dikke bodem rest van boter smelten en citroensap erdoor roeren. Vis […] Lees verder »

Koolrabisalade met makreel

Grill voorverwarmen op hoogste stand. Citroen uitpersen. In kommetje dressing kloppen van citroensap, olijfolie en kruiden. Koolrabi schillen en in blokjes snijden. In kom koolrabi mengen met 1 eetl. dressing. Broodjes overlangs halveren en dun bestrijken met dressing. Op bakplaat onder hete grill schuiven en in ca. 2 min. goudbruin laten kleuren. Intussen vel van […] Lees verder »

Paksoi: Zomerse paksoistamppot met slavinken

Wrijf de slavinken in met paprikapoeder. Verhit 25 gr. boter in een braadpan en bak de slavinken in ca. 5 min. rondom bruin. Was de paksoi en snij bladeren en stengels in reepjes. Snij de paprika in stukjes. Voeg 1 dl. water aan de slavinken toe en laat ze in ca. 10 min. zachtjes gaar […] Lees verder »

Peultjes: Roergebakken peultjes met biefstuk

Schep in een kom de biefstuk om met de knoflook, gember en zout en peper naar smaak. Kook de rijst gaar. Verhit 2 eetl. olie in een wok en bak de biefstukreepjes in twee porties al omscheppend op hoog vuur rondom snel bruin. Schep ze uit de wok. Verhit de rest van de olie in […] Lees verder »

Pompoen-stoofschotel met gehakt

Maak de pompoen schoon en snijd het vruchtvlees in blokjes. Maak het gehakt aan met peper en zout en vorm er kleine gehaktballetjes van. Rasp het stukje gemberwortel en breng het samen met de honing, het citroensap en de bouillon aan de kook en laat dit 10 min. zachtjes koken. Laat de boter heet worden […] Lees verder »

Bleekselderij of Groenselderij: Pasta met groenselderij en champignons

Kook de selderij een paar minuten in water met een snufje zout. Giet het kookvocht af en gebruik dit bijvoorbeeld voor soep of saus. Fruit de ui in olie en bak de champignons na ± 2 min. mee. Voeg wijn en bouillon toe en laat 5 min. stoven. Voeg op het laatst de zure room […] Lees verder »

Bleekselderij of Groenselderij: met pindasaus

Was de groenselderij en snijd de groente in schijfjes van een paar centimeter. Roerbak de groenselderij met knoflook en ui ongeveer 5 min. in olie. Voeg een klein scheutje water en de gedroogde tomatenreepjes toe. Laat het geheel ongeveer 10 min. op een klein pitje staan sudderen. Rooster de pinda’s in een grote droge koekenpan […] Lees verder »

Bleekselderij of Groenselderij: met prei en kerriesaus

Was de groenten, snijd ze in stukjes van ± 2 cm. en stoof ze in een klein laagje water met een klontje boter in 10 tot 15 min. beetgaar. Dien de groente op met pasta, rijst of een andere graansoort en het kerriesausje. Lees verder »

Knolselderijpuree

Knolselderij en aardappels schillen, wassen en in blokjes snijden. In pan met weinig water en zout knolselderij en aardappels in ca. 10 à 15 min. zachtjes gaar koken. Afgieten en fijnstampen. Slagroom en 25 gr. boter toevoegen en geheel met mixer tot een smeuïge, romige puree kloppen. Op smaak brengen met zout, peper en snufje […] Lees verder »

Courgette: uit de oven

Verwarm de oven voor op 200 C. Was de courgette. Snij de courgette (met schil) in kleine blokjes. Doe deze in een beboterde ovenschaal en zet deze 15 min. in de oven. Fruit ondertussen de uitjes in een pan glazig. Klop de melk met het ei en een snufje peper door elkaar. Wanneer de courgette […] Lees verder »

Courgette: ovenschotel

Oven voorverwarmen op 200 graden. Courgette en ui in dunne plakjes snijden. In ovenschaal courgette en ui om en om en dakpansgewijs in rijen rangschikken. Takjes tijm en rozemarijn in kleinere stukken knippen en tussen groenten steken. Knoflook en olijven erover verdelen. Olie en citroensap over groenten sprenkelen. Gerecht met zout en peper bestrooien en […] Lees verder »

Knolselderij: Aardappel-knolselderij-gratin

Oven voorverwarmen op 200 graden. Aardappel, knolselderij, ui in water met zout in 5 min. bijna gaar koken, laten uitlekken. Creme fraîche met knoflook verwarmen. Groentemengsel, ham en helft van kaas door knoflookroom roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Mengsel in ovenschaal scheppen. Rest van de kaas erover strooien. Gerecht in midden van […] Lees verder »

Andijvie: met gorgonzola

Andijvie wassen en laten uitlekken. Stronkjes in 2 gelijke delen scheuren. Klein stukje van onderkant van stronk snijden, maar bladeren aan stronk laten.Grill voorverwarmen op hoogste stand. In grote koekenpan 1 eetlepel olie verhitten. 2 halve stronkjes andijvie circa 1 minuut bakken. Stronken keren en aan andere kant 2 minuten bakken tot bladeren bijna gaar […] Lees verder »

Andijvie: Hartige taart met andijvie en blauwe kaas

Fruit de ui in boter. Was de groente en laat ze goed uitlekken. Verwarm de oven voor op 210 °C. Snijd de groente in repen of stukken van ongeveer 2 cm. breed. Voeg de groente toe aan de ui en roerbak ze 5 tot 10 min. mee totdat ze geslonken is. Klop de eieren met […] Lees verder »

Aubergine en courgette: gebakken

Was de groenten, verwijder de kroontjes en snij ze in plakken (met schil) van ongeveer 1/2 cm. Wentel de plakken door de bloem en bak ze ongeveer 5 minuten in een koekenpan op een matig vuur. Strooi er evt. wat zout over. (Je kunt ongeveer 10 plakken tegelijk bakken). Laat de gebakken plakken op keukenpapier […] Lees verder »

Aubergine: salade

Snijd de geschilde aubergine in dobbelsteentjes en bak ze 10 min. in de koekepan of wok. Laat de aubergines afkoelen. Tomaten evt.ontvellen. Snijd de tomaten in hapklare stukken (wiggetjes of dobbelstenen). Snijd de komkommer klein. Vermeng alle groenten en voeg het citroensap, de kleingehakte peterselie en het zout toe. Deze salade kan bijv. bij paella […] Lees verder »